Allt fler skapar egna finansbolag, och i den lågkonjunktur som vi lever i just nu kan det vara ett bättre tillfälle än någonsin. Martin Flensburg är Säljrådgivare och Partner i Bridge Capital, och vi passade på att intervjua honom för att få hans perspektiv på världsläget och varför vi ser så många företag bygga egna finansbolag och växla sin affärsmodell till aaS (As-a-Service).

Varför ser ni många företag gå ifrån externa finansbolag och istället skapa egna?

 

- Det finns såklart fler anledningar, men den vanligaste är för att man vill knyta kunden närmare sig, säger Martin. Man förstår att kundrelationen är viktig och vill själv sköta dialogerna och inte ge bort den chansen. Dessutom bygger du ett starkare varumärke med ett eget finansbolag. Många upptäcker att deras logga syns mer och de attraherar fler nya kunder tack vare högre igenkänning när de slutar använda externa bolag, vilket de såklart uppskattar.

- En annan anledning är att det kan vara omständligt att arbeta med olika externa finansbolag, eftersom alla har olika processer och rutiner. Det är processer som involverar handläggare, dialoger med banker och så vidare, vilket kräver många steg. Allt fler företag ser fördelarna med att slippa detta.

- Den tredje fördelen många ser är den ekonomiska. Man vill inte ge bort alla inkomstmöjligheter längre, som till exempel räntemarginaler, försäkringar, förlängningar av avtal och så vidare. Du får ju tillgång till de här intäkterna när du startar ett eget finansbolag, så därför lockar det att byta.

AaS är ju en stor trend, varför är den så populär? Och kommer den fortsätta tror du?

 

- Jag tror absolut att trenden är här för att stanna. Det är ju bara att kolla på populariteten i streamingtjänster, som Spotify, Netflix, Apple och så vidare. De stora bolagen har satt den här trenden. Fördelen för företagen är ju att de kan skapa en längre relation med kunderna. Plus att det blir mer lönsamt i längden att erbjuda en prenumerationstjänst istället för att behöva förhandla och förlänga avtal där externa finansbolag dessutom gärna tar en del av kakan.

Och vad blir fördelarna för kunderna?

- Fördelarna för mig som kund blir ju att jag slipper tänka på avtalslängder, restvärden och liknande. Jag kan fokusera på annat medans prenumerationen tickar på. Plus att det blir en off balance-lösning som är helt avdragsgill som en del i driftkostnaden. Det är också en riktigt flexibel lösning. Om jag vill göra en ändring i tjänsten så kan vi göra det med ett klick och så anpassas prenumerationen till nästa månadsfaktura.

Hur påverkar lågkonjunkturen och höjda räntor branschen?

 

- Många företag blir mer restriktiva att göra investeringar när det är tuffa tider. Särskilt de som redan har det svårt med sitt kassaflöde. Vi ska också komma ihåg att ett finansbolag tjänar mer för varje finansierad krona i tuffa tider och därför är det just nu en fördel för de företagen som har egna finansbolag.

- För vår egen del ser vi att allt fler stora bolag hör av sig gällande finansieringar. De vet vad som väntar i dessa tider och väljer att sitta på sin kassa. De förstår att om de behåller sin kassa intakt så kan de köpa konkurrenter, personal eller maskiner för en billig peng.

- För leverantörernas kunder finns det en fördel att ha aaS-avtal eftersom de kan välja att justera sina avtal om det går sämre ekonomiskt, till exempel genom att nedgradera sin prenumeration. Om de hade haft ett “vanligt” avtal så kanske de hade behövt avbryta avtalet helt, men nu kan de justera utifrån sin egen ekonomiska situation istället.

Var kommer Bridge in i bilden? Hur hjälper ni till?

 

- Vår kompetens ligger dels i att starta och driva sammanägda finansbolag, men även att bygga affärsmodeller, till exempel aaS, som blir hållbara både för leverantörerna och kunderna. Vi märker att det är ett vinnande koncept, speciellt i dessa tider, och jag tror också att den som vågar gasa lite nu när andra bromsar är den som kommer hamna före.

Är du nyfiken på hur du skulle kunna transferera din affärsmodell till aaS och slippa externa finansbolag? Boka in ett möte med en av våra experter så diskuterar vi hur det skulle kunna se ut.

Jag vill boka ett möte